Wat zijn verbandschoenen?
Geplaatst in: Bewegen

Wat zijn verbandschoenen?

Een oplossing bij voetproblemen

Verbandschoenen kunnen een enorme uitkomst zijn voor mensen met uiteenlopende voetproblemen. Het gebruik van deze schoenen kan iemand de vrijheid geven om zich zonder pijnklachten te verplaatsen, zowel binnen- als buitenshuis. Maar wat zijn dit nou precies voor schoenen? Lees in dit artikel alles wat u moet weten.

Wat zijn verbandschoenen?

Verbandschoenen zijn speciaal ontworpen schoenen die worden gebruikt in de medische zorg. Ze worden gedragen om de voeten te beschermen, ondersteunen en comfort te bieden tijdens het herstel na een operatie, bij voetwonden, bij voetproblemen of na een breuk. Deze schoenen helpen dus bij het verminderen van druk op specifieke delen van de voet. Ook dragen ze bij aan een betere genezing en minder pijnklachten. Vaak zijn deze schoenen voorzien van een klittenbandsluiting en kunt u de gehele schoen openleggen vanuit alle kanten. De schoenen zijn extra breed en hebben meer ruimte. U ervaart hierdoor minder druk(punten) en meer comfort.

Wanneer zijn verbandschoenen nodig?

De naam zegt het al, als uw voet bijvoorbeeld is ingepakt met verband. U kunt dan namelijk geen normale schoenen dragen. Dus vooral na voet- of teenoperaties vormen verbandschoenen een fijne oplossing. Ook bij voetwonden of zweren, vooral bij diabetespatiënten, zijn deze schoenen nodig om de druk op kwetsbare gebieden te verlichten en de genezing te bevorderen. Denk ook aan mensen die lijden aan voetproblemen zoals hallux valgus, hamertenen of klauwtenen. Bij oedeem (vocht) in de voeten kunt u ook handig gebruik maken van verbandschoenen. 

 

 

Welke verschillende soorten zijn er?

Over het algemeen kunt u de verbandschoenen in twee categorieën delen: hoge en lage modellen. Voorbeelden hiervan zijn de hoge uitvoering en de lage uitvoering van de Pulman verbandschoenen. De reden om te kiezen voor de hoge uitvoering is meer stabiliteit en ondersteuning. Hierdoor is er ook minder kans op enkel verstuikingen. Lage enkeluitvoeringen zijn meestal lichter en bieden meer bewegingsvrijheid rond de enkel. Dit kan comfortabeler zijn voor mensen die geen ernstige enkelproblemen hebben en die gemakkelijk willen lopen. Deze zijn ook makkelijker aan- en uit te trekken. 

Wat is het verschil met hielbeschermers?

Nu weet u dus wat verbandschoenen zijn, maar er bestaan ook hielbeschermers. Met hielbeschermers legt u de hiel/hak vrij waardoor u hier drukplekken voorkomt of geneest. Deze zijn echter puur voor gebruik op bed bijvoorbeeld bij bedlegerige personen. De uitsparing onder de hiel garandeert een zwevende hiel, terwijl de kuit zachtjes ondersteund wordt. Dit voorkomt of behandelt decubitus aan de hakken/hielen. 

Kan ik deze binnen- en buiten dragen?

Ja, verbandschoenen zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis. U hoeft niet bang te zijn dat deze vies worden. U kunt de verbandschoenen namelijk gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Bij de aankoop van verbandschoenen zitten er vaak tempex schoenspanners bij. Deze dient u, nadat u de verbandschoenen in de wasmachine hebt gewassen, te gebruiken. Zo blijven de schoenen mooi in model/vorm. Gooi deze dus niet weg! 

Moet ik deze aan laten meten of kan ik deze zelf kopen?

In sommige situaties is het nodig om verbandschoenen aan te laten meten. U laat deze dan speciaal voor u op maat maken. Een orthopedisch specialist of een podotherapeut kan u hierin adviseren. Dit hangt zeer samen met de ernst van uw voetproblemen. Heeft u lichte klachten, dan is aanmeten niet altijd nodig. Raadpleeg wel altijd uw huisarts of een ander gekwalificeerde zorgverlener voordat u verbandschoenen aanschaft.

Krijg ik deze vergoed van de zorgverzekeraar?

De vergoeding van verbandschoenen is afhankelijk van uw individuele zorgverzekering en de medische noodzaak ervan. In sommige gevallen kunnen ze als medische hulpmiddelen vergoed worden, vooral wanneer deze voorgeschreven worden door een arts als behandeling voor een medische aandoening. Het raadplegen van uw zorgverzekeraar is hier noodzakelijk. Dit raden we u te allen tijde aan. 

Wij hopen dat u na het lezen van deze blog meer antwoorden heeft gekregen omtrent verbandschoenen. Heeft u meer advies nodig of wilt u verbandschoenen passen? Kom dan naar een van onze thuiszorgwinkels. U hoeft van tevoren geen afspraak te maken.