Nieuw: Medicura Zorgwinkel in St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
9 april 2021
Ouderenbeurs Weert 2021
27 september 2021

Inzet hulpmiddelen ter voorkoming van ziekteverzuim onder zorgpersoneel

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in het afgelopen jaar met 11 procent gestegen, waardoor per dag gemiddeld 63.000 zorgmedewerkers niet inzetbaar waren. In de thuiszorg steeg het verzuim het hardst: met 16 procent. In de ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg viel de personeelsuitval respectievelijk 11 en 10 procent hoger uit ten opzichte van een jaar eerder. De hogere uitval heeft vooral te maken met ziekte gerelateerd aan de pandemie, zoals vermoeidheid en overbelasting zoals rugklachten.

Werken in de zorg is fysiek zwaar: 85% van de medewerkers geeft aan problemen te hebben aan het bewegingsapparaat. Een hoge fysieke belasting kan leiden tot ernstige, langdurige klachten, met ziekte of uitval als gevolg. Problemen aan de nek of schouders en de rug komen het meest voor en zorgen in de meeste gevallen ook dat men het werk niet meer kan uitvoeren. Bijna de helft van het arbeidsgebonden verzuim in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en kinderopvang wordt veroorzaakt door een hoge fysieke belasting. Denk aan tillen, trekken en werken in ongemakkelijke houding.

Het inzetten van hulpmiddelen kan deze vermoeidheid en overbelasting deels tegengaan en verhelpen. Denk aan een hoog-laagbed, een verstelbare douchestoel, een hoog-laagbad of een instelbaar wondverzorgingskrukje. Het lijkt een open deur, maar het is erg belangrijk om hulpmiddelen te gebruiken. In de meeste gevallen wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar.

Hulpmiddelenleverancier Medicura zet zich momenteel in het zuiden van Nederland al in om o.a. ziekteverzuim onder zorgpersoneel tegen te gaan, en wil ook in Noord-Nederland de zorginstellingen ondersteunen. “Veel mensen weten vaak niet dat hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekeraar,” aldus Dick van Aggel, directeur van Medicura. Via de zorgverzekeraar is het mogelijk om een assortiment van medische hulpmiddelen gratis lenen bij Medicura. Zowel kleine als grote hulpmiddelen zoals hoog-laag bedden en anti-decubitus materiaal vallen hieronder. “Een hulpmiddel kan een groot deel van de hoge fysieke belasting wegnemen. Dat deze gratis uitgeleend kunnen worden weten veel mensen niet, en dat willen we graag veranderen. Onze boodschap is duidelijk: probeer ons eens uit!”

Om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken zal Medicura de zorginstellingen in Noord-Nederland binnenkort verrassen met een bedankje. “We willen het zorgpersoneel graag bedanken voor het harde werk de afgelopen tijd!”, aldus Karel Jonker, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Medicura in Noord-Nederland. “We moeten niet vergeten dat we niet zonder ze kunnen. Medicura is er daarom graag als partner om het werk te verlichten, zodat het zorgpersoneel weer wat meer van de dagelijkse geluksmomentjes kan genieten!”.