rollator - medicura zorgwinkel
Rollator kopen: welke moet ik kiezen?
16 januari 2017

Seniorentelefoon kopen? Let hierop

ouderen telefoon - medicura zorgwinkel

“Ik ben laatst tweeënhalf  uur bezig geweest met een man van 90 die een telefoon voor ouderen wilde, hij hoorde het geluid van zijn telefoon zelfs niet met een gehoorversterker. Ik had hem standaard voor hem al op +50 decibel gezet en zelfs de luidspreker aangezet, toen kon hij hem pas horen!”

Danny Hebben is Productspecialist bij Medicura, en praat regelmatig met klanten over telefoons voor ouderen: “Hij zei dat hij wel een gehoorapparaat had, en dat hij het misschien weer eens moest gaan gebruiken haha.” Een gesprek over senioren, gsm en de HAC-standaard.

Welke telefoon voor senioren moet ik kopen?

Bij het kopen van een seniorentelefoon moet je letten op een aantal zaken, zoals de grootte van de knoppen en of het een vaste of draagbare telefoon moet zijn, wellicht een GSM. Danny neemt alle mogelijkheden hieronder door.

 • Schermgrootte: “Seniorentelefoons worden meestal gemaakt met grote knoppen, maar de schermpjes zijn vaak klein. Ze zijn meestal ook wel verlicht, het belangrijkste is dat de letters goed leesbaar zijn. Zeker omdat de senioren dan zien wat ze intoetsen.”
 • Schermcontrast: “Je moet altijd een gekleurd schermkleur kiezen zoals oranje, dan is het contrast groter dan bijvoorbeeld wit licht. Bij slechtzienden moet je goed kijken wat men niet goed kan ziet, je kunt ons dan trouwens beter even bellen voor een advies op maat.”
 • Knoppengrootte: “Knoppen moeten groot genoeg zijn natuurlijk, en liefst los van elkaar geplaatst zodat je er niet makkelijk naast drukt. De ouderen van nu hebben namelijk nog met de oude telefoons gewerkt, en drukken er meestal nog hard op. Maar voor bijvoorbeeld reumapatiënten is het ook plezierig dat de knoppen los van elkaar zitten. Let ook op het contrast van de cijfers op de knoppen: zijn ze goed leesbaar? Je hebt ook telefoons met verlichte knoppen, maar daar vraagt bijna nooit iemand naar.”
 • Draad: “Je kunt binnen kiezen uit bedrade toestellen of DECT-toestellen, die zijn binnen draagbaar. Als je geen vaste lijn hebt, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, moet je wel voor GSM kiezen, maar dan moet je wel zeker weten dat het signaal goed is. Bedrade toestellen worden bijna niet meer verkocht, alleen uit gewoonte willen mensen nog een toestel met een draad. Maar ook voor mensen die wat vergeetachtig zijn is een vaste plek van een telefoon handig, dan heb je ook geen oplaadproblemen. En er kunnen meer knoppen op omdat ze groter zijn. Als ze GAP-compatible zijn is de koppeling tussen het moederstation en het handsetje niet ingewikkeld. 
 • Buiten? Een GSM is natuurlijk ook handig voor buiten, senioren komen minder vaak buiten maar moeten bijvoorbeeld wel regelmatig naar het ziekenhuis. Er zijn nu ook seniorentelefoons met Android, met speciale apps. Voor de jongere senioren is dat ook wat gebruikelijker. De camera’s in een GSM zijn meestal niet zo goed, het voegt niet zoveel toe en wordt niet veel gebruikt in de praktijk.”
 • Alarmknop: “Veel GSM-toestellen voor senioren hebben een rood alarmknopje. Als ze daar stevig op duwen wordt er een zelf gekozen nummer gebeld, alles behalve 112 mag.”
 • Model: “Bij telefoon die je dicht moet klappen is het voordeel dat de verbinding weg is als hij wordt dichtgeklapt. En het scherm is ook groter.”
 • Volume van de speaker: “Het volume moet voor senioren niet te laag zijn natuurlijk. Het wordt bij seniorentelefoons vaak standaard ingesteld op +25 decibel, voor senioren moet het wat harder natuurlijk.”
 • Sneltoetsen: “Op bijna elke seniorentelefoon zitten snelkeuzetoetsen, aangeduid met een M. Er zijn ook telefoons met namen of foto’s als toetsen, dat is vooral handig voor mensen die vergeetachtig zijn. Dat zijn meestal wel vaste toestellen.”
 • Handsfreefunctie: “Bij vaste toestellen is het handig als je de hoorn niet de hele tijd vast hoeft te houden, vooral voor mensen met beperkingen kan dat handig zijn. Die mensen hebben meestal ook baat bij grotere toestellen, de hoorns zijn dan beter vast te houden.”
 • Combinatie met gehoortoestellen: “Is de seniorentelefoon te gebruiken met gehoortoestellen, dat ze elkaar niet storen? Daar is een HAC-standaard (‘hearing aid compatibility’) voor, dat wordt in onze webshop bij de producten vermeld. Maar onze toestellen voldoen allemaal aan de standaard, als je de telefoon bij de Gamma haalt is dat maar de vraag natuurlijk.”

Veel mogelijkheden dus. “Er zijn ook toestellen met een bellampje, voor mensen die hun hoortoestel uitzetten is het handig dat ze ook kunnen zien dat de telefoon gaat natuurlijk. Er zijn er zelfs met een flitser, vooral bedoeld voor dove mensen eigenlijk. Ik zat laatst bij iemand waar de telefoon opeens begon te flitsen, ik schrok enorm. Maar voor hem is het een mooie oplossing natuurlijk.”