ouderen telefoon - medicura zorgwinkel
Seniorentelefoon kopen? Let hierop
16 januari 2017
scootmobiel - medicura zorgwinkel - carpo 2 special edition
Het verschil tussen scootmobielen
8 mei 2017

Rollator kopen: welke moet ik kiezen?

rollator - medicura zorgwinkel

“Er zijn rollators met weggewerkte remkabels en dat ziet er best mooi uit, maar bij reparaties is het erg onhandig. In veel gevallen zijn reparaties niet mogelijk, waardoor u genoodzaakt bent om een nieuwe rollator aan te schaffen. Verkopers laten dat vaak achterwege in hun verkoopgesprek, maar wij kijken liever naar de lange termijn en leggen de keuze bij de klant neer. We verkopen er ook niet veel.” Danny Hebben is productspecialist bij Medicura, en kan erg veel vertellen over rollators: “Je krijgt steeds meer verschillende kleuren. Design is een belangrijke factor bij het maken van een keuze. Er zijn er zelfs rollators met een Burberry-ruitje op de tas, er zijn vrouwen die daar echt voor kiezen!”

Hierbij een overzicht van factoren waar u op kunt letten bij het aanschaffen van een rollator:

Rollators: van lichtgewicht tot robuust

Bij het kiezen van een rollator (niet ‘rolator’) moet u naast het budget letten op de eigenschappen, zoals maat en gewicht – en waarvoor u de rollator gaat gebruiken: vooral binnen of buiten, alleen thuis of ook tijdens uitjes? Danny legt het hieronder uit.

 • Budget: “Bij het kiezen van de rollator is budget natuurlijk belangrijk. Mensen willen het liefst een Rolls Royce onder de rollators, maar niet iedereen kan die betalen. Juist bij rollators is goedkoop vaak duurkoop: de goedkope van onder de 150 euro lopen buiten niet fijn, slijten snel en zijn niet makkelijk te vervoeren. In de meeste gevallen zijn hier ook geen losse onderdelen voor te verkrijgen. Dit zorgt voor problemen als de rollator gerepareerd moet worden. De modellen van boven de 250 euro zijn van veel betere kwaliteit, er zijn losse onderdelen verkrijgbaar en er is ruimte keuze uit accessoires.  Tussenliggende varianten zitten vaak tussen servet en tafellaken: ze zijn duurder dan de goedkoopste, maar kunnen kwalitatief niet tippen aan de hele goede.”
 • Vergoeding: “Tot 2013 werden goedkopere modellen vergoed door de zorgverzekeraars. Bij duurdere modellen gelde een bijbetaling. Op dit moment zijn er enkele aanvullende verzekeringen die een rollator (gedeeltelijk) vergoeden.  In de meeste gevallen is hier een verwijzing van de huisarts of arts voor nodig. Vraag het altijd na bij de zorgverzekeraar.
 • Zitting:De meeste rollators hebben een zitje voor het geval dat u tijdens het lopen wilt zitten of een rustpauze nodig heeft. De allergoedkoopste rollators hebben een verharde zitting. De duurdere rollators hebben een gespannen doek als zitting, dit is een stuk comfortabeler dan een verharde zitting. Een ander voordeel hiervan is, is dat ze compacter inklapbaar zijn en dus makkelijker te vervoeren zijn.”
 • Maat: “Enkele rollators zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het verschil tussen deze maten is de hoogte van de zitting, de hoogte van de handvatten en het maximaal belastbaar gewicht. Dit is meestal het geval bij de meest luxe modellen. De juiste maat is afhankelijk van uw lengte. De rollators met maat S is geschikt voor 135 tot 170 cm. Maat M is geschikt voor personen met een gebruikerslengte 150 tot 200 cm.”
 • Gewicht: ”Het maximale belastbaar gewicht is bij iedere rollator anders. Er zijn rollators met een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo, maar ook rollators tot 250 kilo”.
 • Afmetingen: “Bij het maken van een keuze moet u ook rekening houden met de afmetingen van de rollator, bijvoorbeeld met de breedte als u de rollator ook binnen wilt gebruiken. Past de rollator door de deur? Is er voldoende ruimte in de woonkamer om de rollator te lopen? Als u gebruik maakt van binnen-rollators moet u ook letten op drempels. Drempelhulpen kunnen hiervoor een goede oplossing zijn. Deze zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar, afhankelijk van de hoogte van de drempel.
 • 2-in-1 Rolstoel en rollator “Als u minder mobiel bent  is het handig om te weten dat er ook combinaties van rollators en rolstoelen zijn. Bijvoorbeeld de Rollz Motion. Deze is eenvoudig te transformeren naar een rolstoel of rollator. Het is prijzig, maar voor frequente gebruikers zeker een overweging waard.
 • Boodschappengebruik: “Veel mensen gebruiken de rollator ook voor boodschappen. Bij het kiezen van een rollator is het dus belangrijk om rekening te houden met de  benodigde ruimte en de belasting van de mand of tas. Rollatortassen hebben een hoger draaggewicht dan netjes. Stevige rollatortassen kunnen een draaggewicht hebben van 20 kilo, netjes  een gewicht van 5 kilo. Een ander voordeel van een rollatortas is dat er opbergruimte is. De portemonnee en boodschappen zijn niet zichtbaar.
 • Drempelhulp: “Veel rollators hebben een ingebouwde drempelhulp, maar die kunnen wel gevaar opleveren bij verkeerd gebruik. Het is een soort hefboom waarmee de voorwielen omhoog komen, dat is natuurlijk alleen bij lichtgewicht modellen.”
 • Bovengebruik: “Voor binnen is een driewielrollator handiger, die zijn wat kleiner. Ze worden vaak gebruikt voor boven.”
 • Gewicht: “Je moet letten op het gewicht van de rollator: hoe lichter hoe makkelijker je hem kunt vervoeren. De goedkopere zijn van staal en dus zwaarder, de duurdere van aluminium. Maar bij een ongelijke ondergrond is een stalen soms beter omdat die wat robuuster is: hoe lichter de rollator, hoe eerder deze gaat stuiteren.”
 • Vervoergemak: “Mocht u de rollator veel willen gaan vervoeren, dan is het belangrijk dat de rollator niet veel weegt en compact in te klappen is. De goedkopere rollators met een verharde zitting zijn verticaal inklapbaar en hebben meer volume. De rollators met een flexibele zitting zijn horizontaal inklapbaar en dus een stuk compacter om mee te nemen.”
 • Wielen “Grotere wielen zijn plezieriger bij een ongelijke ondergrond, zoals bospaden. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor een rollator met grote wielen als deze voornamelijk voor buiten gebruik is. Mannen kiezen daar vaker voor, omdat ze dat ‘mannelijker’ vinden. Rollators van luchtbanden zie je bijna niet meer, niemand pompt ze op en de mogelijkheid om ze op te pompen zijn niet gebruiksvriendelijk. Polyuretheen-banden zijn harder maar wel goedkoper. Hoe zachter de compound van de band, hoe harder hij ook slijt. De meeste fabrikanten proberen een gezonde mix te vinden tussen te hard en te zacht.”
 • Bijzondere situaties: Ze hebben dan vaak geen kracht in de hand om te remmen. Maar het is dan wel slim om een ergotherapeut te raadplegen.”

Genoeg om over na te denken dus. “Er zijn kinderen die voor hun ouders de goedkoopste rollator kopen, om de erfenis niet teveel te belasten. Het gebeurt echt. Maar ook kinderen die juist het beste voor hun ouders willen. En terecht: een rollator is toch voor meerdere jaren. Dus daar moet je niet te licht over denken.”